Visjon 1
Om matfatet
Et landbruk som skaper både sosial, naturlig, kulturell, intellektuell og finansiell verdi.
I flere år stod landbruket i Storfjord med brukket rygg og folk var nedstemte over småbruk som stod tomme og kulturlandskap som grodde igjen. Koronapandemien åpenbarte en sårbarhet i at alt skal komme utenfra, og man bestemte seg for å bygge opp igjen lokal matproduksjon. Om enn i en litt annen form enn tidligere.
Nye selskaper, forretningsmodeller, dugnader, kooperativer og organisasjonsmodeller ble prøvd ut, og man oppdaga at landbruket ikke bare hadde næring og selvberging som positiv gevinst: Folk møttes, kropper ble satt i aktivitet, matkunnskap ble delt og sinn ble rolige.
I dag har landbruksrenessansen i Storfjord slått rot og blomstret. Landbruk handler ikke lengre hovedsakelig om fulltidsgeskjeft innenfor markedet som eneste alternativ, men om matproduksjon som skaper flere former for verdi for fellesskapet: sosiale relasjoner, folkehelse og fysisk aktivitet, matkunnskap, økt selvforsyningsgrad og uavhengighet - samt forvalting av naturen. Det finnes selvfølgelig næringsaktører fortsatt, som jobber full- eller deltid med å levere produkter og tjenester til, i og fra landbruket, men dette er bare en bit at av mangfold av ulike organiseringer.
Her kan folk bli kjent over å sette poteter, få billig og næringsrik mat gjennom å høste felles avlinger og skape arbeidsplasser basert på arbeid som krever høy kompetanse og spesialisering. Man kan velge å dyrke ting selv, investere i avlingen til bonden og/eller kjøpe unike og høyt foredla nisjeprodukter. Sammen skaper markedet verdi for fellesskapet og fellesskapet verdi for markedet.
